Una de les Escoles Belles

La nostra escola, situada dins el Parc Güell, ocupa un edifici del segle XVIII que havia estat una masia residència del comte Güell i que forma part de l’obra que dissenyà Antoni Gaudí.

El 29 de març de 1931 el Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona inaugurà onze escoles públiques en un acte conjunt que tingué lloc en el grup escolar Milà i Fontanals.

Entre aquestes anomenades “escoles belles” hi havia el grup escolar Baldiri Reixac, nom del pedagog empordanès nascut l’any 1703 i un dels primers difusors a Catalunya de nous sistemes pedagògics.

Manuel Ainaud va ser l’assessor tècnic de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona l i fou ell qui suggerí la creació d’un Patronat Escolar que aconseguís reunir en els seus Grups escolars una selecció d’excel·lents mestres, enriquís l’ensenyament amb activitats educatives innovadores, que l’escola pública assolís un alt nivell i prestigi, i que a les aules assistís alumnat de totes les classes socials.

En arribar la dictadura del general Franco, l’escola va canviar el nom per “General Primo de Rivera” i es va substituir l’ensenyament de pedagogia activa pel sistema propi de la ideologia nacionalsindicalista.

L’any 1983, amb l’adveniment de la democràcia, l’escola va recuperar el nom de Baldiri Reixac. Un parell d’anys més tard, l’Ajuntament de Barcelona va projectar traslladar l’escola a un nou edifici emplaçat fora del parc. L’oposició frontal de tota la comunitat escolar, i després de diversos anys de negociacions, va evitar no solament que aquest projecte tirés endavant, sinó que aconseguí que l’edifici fos rehabilitat per continuar-hi la tasca docent. La inauguració del nou Baldiri es va fer el 19 d’abril de 1995.

Reconeixements

Des del 2014 la nostra escola forma part de la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona.

La xarxa, formada per professionals del camp de l’educació, promou els propis centres escolars com a recursos didàctics en sí mateixos i reclama el seu reconeixement, estudi i conservació pel bé de la societat i de l’alumnat, la majoria d’origen molt divers.

El 29 de novembre de 2006 i al Saló de Cent  de l’Ajuntament de Barcelona l’escola va rebre la distinció de Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona “per la seva tasca pedagògica innovadora en el temps de la segona República i pel seu arrelament social al barri de la Salut”, amb un rellevant reconeixement els representants dels ex-alumnes de les primeres generacions.