Recomanacions de llibres per Sant Jordi de la comi de Diversitat !! A disfrutar-les!

Tres monstres a l’escola

Tres monstruoses històries, amb molt d’humor, per fer més fàcils els primers dies d’escola. El petit esquelet, la petita fantasma i la nena zombi van a l’escola. Amb l’ajuda de la mestra i dels seus companys i companyes descobriran com és de divertit!
Després de Tres monstres al lavabo, arriba una segona aventura.

Narvalicornio y medu

Narval se autodenomina unicornio marino. Pero… ¿qué es un unicornio? ¡Un narval terrestre! ¡En ese caso deberán ir a tierra firme a encontrar uno! Con la ayuda de la Estrella, y su poder para convertir todos los deseos en realidad, esta pareja de amigos de disponen a dejar atrás el agua para adentrarse en la tierra. Bueno, a Medu no parece que la idea le haga mucha gracia…
Otra nueva aventura de esta pareja acuática. Tan divertida y narvalástica como siempre, y con una nueva y determinante misión: encontrar un unicornio.

Evolutius. Homenatge il·lustrat a l’evolució de les espècies.

Com és possible que una àguila pugui veure la presa mentre vola a més de 100 metres d’alçada, i després volar en picat a més de 100 km/h sense perdre-la de vista ni un segon? Com pot ser que un insecte sigui capaç de distingir més de 50 colors que nosaltres no veiem? Per què les urpes de certs animals poden aixecar un pes superior a 10 vegades el seu? Per a aquests i mil preguntes al·lucinants només hi ha una resposta: l’evolució.

L’evolució és un procés de millora constant de tots els sentits i capacitats dels animals, que d’aquesta manera es poden adaptar i sobreviure de manera més eficient. Per tant, les espècies actuals són les més ben dissenyades per viure sobre la Terra. Tot el que tenen, des de la pell fins a la vista, des dels pulmons fins a les plomes, és el resultat de milions d’anys d’evolució.

Calidoscopi d’animals

Aquest llibre reuneix les criatures més acolorides i fascinants dels cinc continents. Una classificació, tan lúdica com interessant, que posa l’èmfasi en els increïbles embolcalls i aparences del món animal.

Per què alguns animals opten per una capa d’un únic color, mentre que d’altres prefereixen un gresol de tonalitats? Quina funció tenen les taques i les ratlles? Per què algunes cries són tan diferents dels seus pares?

En aquest viatge a través de l’arc de Sant Martí de la nostra fauna descobrirem des d’ocells amb plomes iridescents i gats de pelatge sofisticat fins a peixos amb escames lluents i granotes de pell verinosa. Tots aquests  curiosos revestiments tenen una raó de ser: ajuden els animals a sobreviure i a proliferar. Els patrons de la seva pell, els seus dibuixos atrevits i els seus colors brillants ens ajuden a distingir entre mascles i femelles, entre joves i adults; també a diferenciar quins són febles o forts. Sigui quin sigui el seu propòsit, els colors i dissenys d’aquestes criatures fan del nostre món un lloc més bell i interessant.

L’original organització de Carth Ard —per gamma de colors, patró, característiques físiques o tècnica de camuflatge— aconsegueix unir més de tres-centes criatures de mida, comportament i hàbitat dispars. Greer Stothers utilitza la impressió en risografia i una paleta de colors brillants per crear unes atractives il·lustracions a doble pàgina, alhora que juga amb la simetria i la disposició dels diferents animals provocant un efecte calidoscòpic de gran potència gràfica.

Aquest àlbum informatiu sobre història natural, fàcil de llegir i recordar, despertarà la curiositat dels primers lectors i els permetrà aprendre infinitat de dades sorprenents sobre les diverses espècies que habiten el nostre món.

Calidoscopi d’animals inclou, també, gràfics il·lustrats sobre la classificació científica dels animals i les seves característiques, a més d’un glossari i alguns senzills consells per cuidar i protegir la fauna que ens envolta.

Femina sapiens

El títol d’aquest llibre, Femina sapiens, és una petita broma que ens serveix per posar en evidència una qüestió: per què quan es reconstrueix la prehistòria només es parla d’homes? Per què no fer ciència focalitzant les investigacions també a les restes arqueològiques de dones, que s’han trobat en gran quantitat?

Aquest llibre és un gran àlbum familiar que us permetrà esbrinar qui van ser les teves tataratataratataratatara… àvies i avis. Un retrat súper entretingut i rigorós sobre l’evolució de l’Homo sapiens des de la perspectiva de les dones.

Et presentem a alguns dels teus parents: Ardi, que passava tant de temps als arbres com caminant; Lucy, l’àvia més famosa; la Senyora Ples, la Noia de la Gran Dolina i Benjamina, la més estimada, entre d’altres dotzenes d’històries que t’encantaran.

La caçadora de dinosaures

«Aquesta nena és un prodigi». Mary Anning era una nena desperta i curiosa que va fer història, malgrat que en vida mai va rebre el reconeixement que es mereixia. Sabeu que gràcies a ella ara en sabem molt més dels dinosaures? Molt treballadora i intel·ligent, Mary Anning va contribuir a la ciència de la paleontologia d’una manera decisiva! En voleu saber més?

La importancia del primer cero

Quatre amics celebren el desè aniversari, tots ells senten que alguna cosa està canviant al seu voltant i dins de si mateixos. En els quatre contes que componen aquest llibre, cadascun explicarà la seva versió del que passa el dia que han de preparar i defensar un treball de ciència.

El lector descobrirà així les particularitats del seu dia a dia i les coses que els interessen i preocupen. Per exemple, el germà petit de Fredi té una síndrome que fa que es porti de manera peculiar. Fredi transforma el seu germà en un superheroi, El Cristal; i explica les seves aventures en tres còmics breus que apareixen al final del llibre.

Llegint aquestes històries cada lector es veurà portat a reflexionar sobre el bé i el mal i els subtils matisos que fan que la realitat sigui tan complexa i apassionant per parts iguals.

Lila Sacher y la expedición al norte

Des que Lila Sacher es va quedar òrfena viu amb el seu oncle Argus, probablement el més brillant i extravagant inventor que recorri a peu el món. Els seus viatges els han portat a llocs extraordinaris, però la Lila ja comença a desitjar una cosa que el seu oncle no sembla capaç d’oferir-li, una veritable llar.
Potser el professor Pedrúsculo Ivinovich, el seu únic parent viu amb l’oncle Argus, la pot acollir. Amb aquesta esperança emprenen el camí a Sant Petersburg, però un cop hi descobriran que aquesta és tan sols la primera escala d’una aventura que els portarà a l’altre extrem del món.

Heartstopper. Noi coneix noi

Una novel·la gràfica sobre l’amor entre dos nois que està triomfant arreu del món.

En Charlie i en Nick van al mateix institut, però no es coneixen… fins que un dia han de seure junts. A partir d’aquest moment es faran amics i, aviat, en Charlie es començarà a enamorar d’en Nick, tot i que sap que no té cap possibilitat… Però l’amor és imprevisible i potser en Nick està més interessat en en Charlie del que cap dels dos es podria imaginar.

Moby dick

L’obsessiva i embogida lluita del capità Ahab contra la gran balena blanca no és només un clàssic de la literatura, sinó també un dels últims grans mites de l’imaginari contemporani. Bill Sienkiewicz, aquí a la cúspide de la seva evolució artística, exalta el seu alè èpic i simbòlic pintant un descens cap a l’abisme on heroisme i bogeria acaben confonent-se irremeiablement i transmetent amb vivesa la fosca tragèdia que es produeix quan, per vèncer el mal, se sucumbeix davant del mateix mal.

El grafista nord-americà, amb les seves composicions en tons especialment foscos, explota a la perfecció l’aspecte angoixant de l’obra i, en particular, la bogeria assassina del capità Ahab, sense oblidar la immensitat de l’oceà i la seva fúria quan es desferma. Per descomptat, els retrats de la tripulació del Pequod són extremadament fidels a l’essència de cada personatge, cosa que ens permet redescobrir les immenses qualitats literàries de l’obra original.
La publicació per Astiberri d’aquesta adaptació del clàssic d’Herman Melville, realitzada per Bill Sienkiewicz ara fa 30 anys, posa en evidència el valor d’una obra que conserva tota la potència visual.

#fembaldiri #femdiversitat
Comissió de Diversitat i Biblioteca
AFA Baldiri Reixac