Vacances i una mica més de temps per llegir? La comi de Biblioteca i Diversitat desitgem que gaudiu de les nostres recomanacions per aquest Nadal. Bones festes!

Un os al Marroc
Lluc Silvestre i Mr. Ed
Andana Editorial, 2022
És un diari interessant i divertit sobre com es crea un festival de música al Marroc. El relat en primera persona d’en Lluc Silvestre va molt més enllà: és un assaig amè sobre la música i la indústria musical, sobre la barreja sonora i cultural, i també és una reflexió necessària sobre els estereotips “nosaltres” i “els altres”. Tot això queda magistralment plasmat pels dibuixos de Mr. Ed, que converteixen Un os al Marroc en un desbordant calidoscopi gràfic.
Valoració de Paco Roca
Tothom hauria de ser feminista
Chimamanda Ngozi Adichie
Beascoa, 2019
Ser feminista no és només cosa de dones. Chimamanda Ngozi Adichie ho demostra en aquest eloqüent i perspicaç text, en què ens brinda una definició singular del que significa ser feminista al segle XXI. Amb un estil clar i directe, i sense deixar de banda l’humor, aquesta carismàtica autora explora el paper de la dona actual i apunta idees per fer un món més just.
Caputxeta Vermella, Verda, Groga, Blava i Blanca
Bruno Munari i Enrica Agostinelli
Barcanova, 2001
A partir del conte tradicional de la Caputxeta Vermella, dels germans Grimm, Bruno Munari ens explica altres versions.
Les caputxetes d’aquest conte, cadascuna d’un color, presenten grans diferències respecte a la Caputxeta Vermella: són nenes molt espavilades, que a més tenen molt bons i eficaços amics, així que sempre deixen el llop amb les ganes.
Ya soy mayor y puedo salvar el planeta
Loll Kirby i Adelina Lirius
Astronave, 2020

Coneix 12 petits activistes que estan canviant el món. Ja sóc prou intel·ligent per llegir aquest llibre. Ja em preocupo prou per escoltar les notícies. Ja estic prou informat per fer un canvi. Ja sóc prou gran per salvar el planeta. La Terra fa front a una crisi climàtica sense precedents. Nens i nenes de tot el món estan agafant les regnes i alçant la veu per intentar salvar-la. Aprèn sobre la feina que estan fent i marca la diferència en el teu dia a dia mitjançant petites accions que després es poden convertir en grans canvis.

Platero y yo de Juan Ramón Jiménez contado a los niños
Rosa Navarro Durán i Francesc Rovira
Edebé, 2007
Platero, un burret que ha enlluernat generacions, en una magnífica edició per ser llegida a l’aula i per a la biblioteca del centre educatiu. Una esplèndida prosa poètica expressada per un gran poeta andalús.

Lola
Junot Diaz i Leo Espinosa
Beascoa, 2020
Totes les persones de l’escola de Lola venien d’una altra banda. Era una escola de llocs llunyans. Quan la mestra de la Lola els demana fer un dibuix dels seus llocs d’origen, tots s’entusiasmen. Tots menys la Lola. Ella no recorda la seva Illa perquè se’n va anar quan era tot just un nadó. Però llavors se li acudeix una idea: demanar ajuda a la seva família i a la seva comunitat, els que sí que recorden la seva Illa. Així, gràcies a tots ells hi ha records de tota mena, la imaginació de Lola farà un viatge extraordinari a través de la història de la seva família i la seva Illa.
Finalment Lola entendrà les paraules de la seva Àvia: “Que no recordis un lloc, no vol dir que no sigui part de tu”.
Caperucita en Manhattan
Carmen Martín Gaite
Siruela, 2022 (6a edició)
Carmen Martín Gaite ens recrea magistralment aquesta història i l’adapta a la societat on vivim, amb una Caputxeta que és una nena d’avui i que es mou en un bosc molt diferent (Manhattan), encara que també es trobarà amb els personatges del famós conte, aquí completament diferents: miss Lunatic, mister Wolf, etc.
En llegir la Caputxeta a Manhattan, un dels grans èxits de la literatura juvenil, se’ns proporciona l’ocasió de reflexionar sobre el nostre propi món, sobre la manera com nosaltres intentem cada dia ser diferents i sobre com ser nosaltres mateixos a la societat en què ens ha tocat de viure.
Allà on viuen els monstres
Maurice Sendack
Kalandraka, 2022
És l’àlbum il·lustrat per excel·lència, que va ser dut al cinema i que transporta al lector cap a un inoblidable viatge d’anada i tornada fins al terreny de la imaginació.
Edició especial que recupera l’esplendor de les il·lustracions originals d’aquest genial autor.
People power
Rebecca June i Ximo Abadía
Zahorí Books, 2022
Les coses no sempre són com ens agradaria que fossin, però aquest llibre ens recorda que canviar-les és a l’abast de tothom i que, si ens unim, som molt més forts. Les reivindicacions pacífiques han servit per assolir millores socials i defensar els drets humans. Les històries del llibre posen en mans dels nens una eina tan invisible com poderosa: la consciència del poder de la gent.
People power recull exemples destacats de reivindicacions pacífiques a tot el món, des de la Marxa de la Sal de Gandhi fins a la recent Fridays for Future de Greta Thunberg.
El libro de las bicicletas
Paul de Moor i Wendy Panders
Siruela, 2022
Aquest llibre és per a totes les persones que creuen que les ciutats són més boniques vistes des d’una bicicleta, però també pels esforçats i esforçades de la ruta i els reis i reines de la muntanya.
Atraparà lectors de totes les edats!
Engreixa la cadena, posa’t el casc i submergeix-te en la increïble història del millor invent de tots els temps: la bicicleta!

#fembaldiri #femdiversitat
Comissió de Diversitat i Biblioteca
AFA Baldiri Reixac