TIPUANA TIPU

La tipuana (Tipuana tipu) és un arbre originari de l’Argentina, del Brasil, de Bolívia i  del Paraguai… és a dir de l’Amèrica del sud. Això vol dir que és al·lòctona. Normalment, aquí la trobem als espais oberts com places i avingudes. Fins i tot la podem trobar al Zoo de Barcelona on  l’aprofiten per alimentar a alguns dels seus animals.

Les tipuanes solen fer una gran copa i quan arriba la calor,  floreixen  unes flors que, quan cauen, cobreixen la vorera amb una catifa de confeti vegetal d’un groc ataronjat molt bonic i espectacular.

Aquest arbre mesura entre 10 i 15 metres, però dins del seu habitat natural pot arribar als 40 metres.

Les seves llavors son allargades, de color verd i es distingeixen amb facilitat per la forma de la seva membrana ovalada i plana amb un pinyol a un cantó petit com un cigró.

A la majoria de nens petits els atrauen perquè quan es llencen des d’un lloc alt, cauen girant com helicòpters d’una manera molt màgica i especial, sobretot quan en cauen moltes alhora.

 En castellà es coneix amb el nom de “Palo Rosa” ,nom  que prové de la  seva resina de color rogenc que surt del seu tronc d’escorça de color gris fosc i amb petites esquerdes.

 Les fulles de tipuana són molt curioses perquè a Barcelona es mantenen sense caure durant l’hivern tot i que el fred les acaba obligant a caure just quan comença la primavera. Aleshores, tornen a créixer quan s’acaba l’abril.

Les seves fulles són ovalades, tot i que la punta de la fulla no acaba tant arrodonida i  el seu color és un verd clar.

Quan les fulles cauen, es van tornant de color verd groguenc a poc a poc fins que s’assequen i es panseixen.

La tipuana és un arbre de creixement ràpid i és una molt  bona espècie per fer ombra.

Miquel Borràs

Escola Baldiri Reixac